apple muslim holiday

Monday, April 16, 2012

KOTA KINABALU SABAH - CANTIK SSSANGATTTT
Kali ini saya ditugaskan untuk membawa incentive tour ke Negeri dibawah Bayu - Sabah - Negeri tanah bertuah yang "Cantik Sangat"- mempunyai penduduk pelbagai yang rata-rata suku kaum nya amat berlainan namun sangat harmoni serta mencantikkan lagi budaya setempat. Inilah yang saya katakan Cantik Sangat.Pelancongan domestik - namun sangat mencabar kerana ianya melibatkan puluhan peserta dengan latar belakang yang agak berbeza namun mempunyai pelbagai reaksi. Apa pun bersatu dibawah naungan satu organisasi. Walaupun peserta dari Kuala Lumpur, Perak, Johor, serta Penang terpaksa bergegas lebih awal ke KLIA untuk penerbangan pagi, masing-masing tidak merungut kerana terlalu ingin menikmati lawatan incentif yang dianugerahkan oleh organisasi mereka kali ini. - Itulah semangat yang perlu ada dikalangan pekerja hebat seperti anda semua. Semangat kalian amat saya kagumi dan akan dijadikan iktibar.

Sekitar Kota Kinabalu - bandar utama utara Borneo yang nyaman serta sungguh indah. Dilengkapi dengan prasarana hebat serta bandar pelancongan yang pesat dengan pelancong domestik serta asing. Apa istimewanya selain makanan laut disini. Kita kecapi bersama.Inilah destinasi kami seterusnya. Juadah apa yang bakal kami nikmati kali ini yee.Makan malam hebat di KDCA - Kadazan Dusun Cultural Association di Sabah ini adalah sesuatu yang saya sendiri pilih bagi membangkitkan suasana tradisi namun masih hebat. Apa yang menjadi kan ianya bermakna - penyertaan semua peserta yang sungguh bersemangat


Tarian pembuka serta selamat datang dari KDCA - sungguh hebat permainan api dikalangan mereka.Pahlawan Api pengawal pintu ke Rumah Panjang. Seram bercampur teruja. Pengalaman indah serta hebat untuk semua peserta kali ini. Ada tengkorak ke dalam rumah panjang ni? jom ikut kami ke KDCATidak melepaskan peluang bergambar dengan si gagah perkasa penjaga pintu rumah panjang.


Pahlawan serta Tuai Rumah di rumah panjang Kadazan ini hebat berpakaian tradisi.Warna peserta dari Semenanjung - ada Indian, Chinese dan Melayu. Sangat Harmoni serta indah. Tambah lagi organisasi kali ini menempatkan orang dari tanah asal Sabah untuk bersama meninba pengalaman serta beramah mesra sebagai tuan rumah. Anda rasakan begitu ?Nikmati juadah asli di KDCA bersama sicantik manis mengiringi. - Inilah peserta lawatan dari Borneo - Sabah dan Sarawak. Penyertaan kalian amat bermakna bagi orang semenanjung yang inginkan pengalaman di sini. Sayang hari kita tidak mencukupi.

Kopi asli Sabah - lazat katanya. Saya tidak pula dapat mencuba kerana alahan namun seperti yang dikatakan rasanya sangat hebatAntara permainan suku kaum utama di Sabah - anda bakal mencubanya sendiri jika kesini. ramai peserta kali ini sungguh sporting untuk mencubanya.Rumah lama yang kelihatan sungguh hebatMasih tradisi serta sangat lama. Inilah yang dikatakan peradapan asli suku kaum sekitar Sabah yang kaya dengan adat resam serta keindahan nya. Bukan sahaja Alam semulajadi namun juga keindahan seni serta budayanya.Resepi sendiri di reka oleh peserta masing- masing - inilah aktiviti DIY yang bakal anda kecapi bersama kami di KDCA ini.Merakamkan kenangan indah bersama Ms Inot dari suku kaum Kadazan yang menyediakan Manok PansuhArak ragi asli dari beras - Tuak - minuman tradisi untuk suku kaum di Sabah dan Sarawak. Tapi awas tidak sesuai untuk MuslimBagaimana orang Rungus membuat api tanpa mancis. Jom kita ke KDCA untuk mengetahuinyaMenunggu persembahan yang bakal dilihat serta juadah makan malam nanti - ala Gala dinner namun lebih santai - tidak perlu rasa tertekan kerana ianya lebih nyaman begini. Inilah yang kami inginkan untuk mereka yang telah bertungkus lumus dalam kerjaya mereka.Makanan tradisi masyarakat Sabah dari kaum Rungus hinggakan Kadazan di hidangkan. Antara yang menarik "Inavah" cebisan ikan dseperti kerabu yang sungguh lazat dan membuka selera. Jika di Kuching kita selalu dengar Umai namun inilah yang seakannya di sabah.


Tidak lengkap jika peserta kali ini tidak didera oleh para penari kebudayaan KDCA ini . Saya sendiri menjadi mangsanya. Apa pun masing-masing kelihatan seronok malam itu dan anda kelihatan cantik sangatAkhirnya merakamkan kenangan indah bersama penari KDCA yang rat-ratanya sangat peramah serta hebat dipentas tarian. Siapa kata budaya kita tidak hebat - anda boleh saksikan sendiri.Teruja dengan aktiviti yang bakal dilakukan - Pihak Apple sedaya upaya untuk merapatkan tali persaudraan dikalangan peserta kali ini. Soft game bertajuk Gift from me - sebenarnya mengukur sejauh mana anda akur dengan cabaran serta adakah anda jujur dan ikhlas dengan pemberian anda kepada seseorang - anda tentukan sendiriBersiap sedia untuk aktiviti laut - Kami sepatutnya ke pulau Manukan untuk Fish Fedding namun diberitahu yang terpaksa dibatalkan kerana pihak Marine tidak membenarkan aktiviti tersebut lagi.Setelah setuju sebulat suara untuk masa lebih di luangkan di Mamutik kami semua menikmati keindahan aquatik disini sepuasnyaCantik sangat - inilah pelabuhan kecil Sutera Harbour yang bakal membawa kami ke pulau Mamutik.


Menaiki bot laju - ada yang menjadi pengalaman pertama kali dikalangan peserta kali iniSuasana di Mamutik island - Cantik Sangatttt.Pantai nya yang sungguh indah. Putih serta hidupan lautnya sangat istimewa. Cantik sangatDeraan saya untuk kumpulan lawatan kali ini - Best dress competition. Ada yang berpakaian cantik sangat.Antara peserta yang dicalonkan untuk pakaian terbaik malam itu.Pemenang pakaian terbaik Etnic Wanita - Puan Suryati - dengan pakaian Kadazan Dusun Berdasarkan kesungguhan beliau mencuba sedaya upaya mencari pakaian terbaik sekitar Kota kinabalu semasa waktu luang ( free and easy ) serta penampilan bersemangant walaupun berbadan dua. inilah pemenang.

Pemenang anugerah pakaian Ethnic terbaik kategori lelaki Mr Sassi - Presentationya agak ringkas dengan kata kata " saya mewakili satu Malaysia - bangsa India berbaju Cina dan bersama rakan Melayu disisi. " mendalam serta bersemangat. Inilah aktiviti yang kami sediakan untuk anda semua nikmati - semua dilkalangan anda ada bakat serta kehebatan masing masing

Akhirnya tiba di KLIA dengan kenangan manis yang sudah pasti tidak mungkin dilupakan oleh semua peserta kali ini.

Dengan cabaran incentive yang kesemua mereka perolehi dari organisasi adalah dari hasil titik peluh masing-masing. Barangkali tahun ini pihak pengurusan mereka menghantar ke Sabah oleh kerana ini adalah target yang telah dicapai seperti yang ditetapkan - mana tahu dimasa akan datang anda mungkin bersama kami lagi ke destinasi luar negara yang lebih hebat untuk dikongsi bersama akan pencapaian yang lebih ditahun ini. Semoga maju jaya